Luftrening – kan vi rena förorenad luft?

Luftföroreningar är ett allvarligt hot mot både människa och miljö. Därför måste industrier och människor samverka och samarbeta för att minska föroreningarna. Vi måste alla hjälpas åt för att säkerställa en bra luftkvalitet så att både vi själva och vår natur kan må bra.

 

Vad gör industrin för att förbättra luften?

Från industrins sida sker ständigt förbättringar som hjälper utvecklingen att drivas mot rätt håll. Många talar om att man inte ska använda el i onödan. Här kan även industrin göra ett bättre jobb genom att hushålla med el bättre. Vad man kan göra är att inte ha tänt i rum man inte använder, inte ha på värme eller ventilation i onödan.

Fabriker kan även byta ut kol och olja till alternativa energier som naturgas. Samt kan företag inom tillverkning och produktion se till att enbart köpa el från sol och vindkraft. Industriella filter krävs för tyngre industri och fabriker krävs. Fabriker måste därför se till att ha effektiva filter och gärna uppgradera till nyare, mer effektiva filter. I industrin kan exempelvis värmepannor vara en riktig energibov. Man byta ut till energisnåla versioner, effektivisera dom och se till att de håller sig i gott skick.

 

Vad kan vi själva kan göra för att förbättra luften?

Det finns många saker som vi kan göra i vår vardag som inverkar positivt på luften och förbättrar luftmiljön. Ibland gör man onödiga saker bara för att man är slarvig. Det gör vi nog alla ibland, så de flesta av oss behöver nog tänka efter lite extra och få bättre rutiner i vår vardag.

 

  • Stäng av all elektricitet som inte används. Glöm inte att släcka lampor och dra gärna ur kontakten helt till datorer, TV-apparater och liknande.

 

  • Köp energisnåla vitvaror. Du kan dessutom spara mycket pengar för el genom att byta ut kyl, frys, diskmaskin osv till energisnåla varianter.

 

  • Använd bilen mindre. Det går faktiskt att samåka till jobbet. Dessutom kan man ju ha möten och konferenser på distans. Du kanske kan jobba en del hemifrån?

 

  • Byt ut bilen till en energisnål bil. Mindre energisnåla bilar är ju dessutom bra för din plånbok. Elbilar blir dessutom billigare och billigare. Och dessutomräcker batterierna för allt längre sträckor. Så kanske man kan tänka på att köpa en elbil istället?

 

  • Se till att stänga av motorn. Låt inte bilen stå på i onödan. Det är ett effektivt sätt att minska utsläpp.

 

  • Använd inte eldstad och kamin i onödan. Visst kan det vara mysigt med en brasa, men är det verkligen så kallt att du behöver tända eldstaden just nu?

 

  • Undvik att bränna löv, skräp och annat material. Bara för att du har en trädgård och det är vår betyder inte att du har rätt att bränna saker.

 

  • Använd inte bensindrivet trädgårdsmaterial som gräsklippare. Använd helst helt och hållet handdrivna verktyg så får du lite mera motion på köpet.

 

  • Plantera träd och ta hand om naturen. Du kan ju faktiskt kombinera ditt miljötänkande med att göra din omgivning ännu vackrare.

 

  • Byt ut ditt elavtal. Byt ut ditt avtal till en leverantör som ger garanterat 100% miljövänlig el.

Leave a Comment