Hur du kan minska mängden miljöskadliga avgaser vid bilkörning

Hur kör man egentligen miljövänligt?

Hur du kan man som bilist minska mängden miljöskadliga avgaser vid bilkörning och på så sätt värna om miljön? Det är viktigt att alla hjälps åt i kampen för miljön. Val av bil är så klart en viktig del av arbetet som du kan göra. Välj en energisnål bil och byt gärna upp dig till en elbil. Priserna på elbilar minskar och batterierna klarar av allt längre sträckor, så det finns ingen anledning att ha en bil som drar mycket bensin.

Fast egentligen finns det små enkla saker vi alla kan göra i vardagen som minskar risken för utsläpp och hjälper oss att hålla luften så ren som möjligt. En hel del kan du faktiskt göra med körningen. Du kan dessutom tjäna en hel del i längden rent ekonomiskt eftersom med rätt körning så drar du mindre bensin.

Så tänk smart, det blir faktiskt en win-win-situation får både dig och miljön. Så nu ska vi lära dig hur du kan minska mängden miljöskadliga avgaser vid bilkörning

Men först några små råd till att börja med – Kom ihåg att tomgång är ajabaja. Kom alltid ihåg att stänga av motorn, låt den inte dra i onödan. Se även att planera vägen ordentligt och dina tider så att du inte hamnar i trafikstockningar i onödan. Håll bilen i skick, använd nya däck och håll dom bra uppumpade. Och du – försök att inte använda bilen i onödan!

 

Ecodriving – Hur man kör miljövänligt

Ecodriving är ett perfekt sätt för dig som vill lära dig hur man kör miljövänligt. På grund av detta har vi tagit oss och skrivit ner några tips på hur du kan göra för att bli bättre på att köra bil, med minimal miljöpåverkan!

 

Ta bort onödig vikt

Ha inte kvar takräcke och takbox när du inte behöver det – extra tyngd drar mer bensin. Så var inte lat.

 

Var uppmärksam!

Var fokuserad och höll ordentlig koll på vägen så att du undviker hårda inbromsningar.

 

Motorbromsen är miljökörningens vän

Motorbromsen är bättre än fotbromsen, så använd den istället när du kan.

 

Säg nej till ettan

Växla upp så snart du kan från ettans växel. 1:an är bra och skjuter fram bilen ordentligt, men den drar mycket bensin. Man brukar säga att max två billängder i ettan räcker. Tänk också särskilt på det här i korsningar. Du behöver inte gå ner till ettan.

 

Ju högre växel desto bättre

Du vet väl att din bil om en är hyfsat ny borde klara av 5:ans växel redan i 50 Km/h? Jovisst, desto högre växel du kan hålla desto mindre bensin drar bilen. Så se till att växla upp när du kan.

 

Accelerera snabbt och håll jämn hastighet

Det är bättre att hålla en jämn hastighet än att accelerera, då förbrkar bilen mindre bensin. Därför är det bra om du accelererar snabbt och sen håller hastigheten du vill ha.

 

Håll dig borta från kopplingen

Motorn förbrukar bensin när kopplingen är nedtryckt, så

 

Använd medlutningen

Du behöver inte gasa i medlut. Du kan rulla fram till och stanna vid trafikljusen utan att frikoppla.

 

Var smart vid motlut

När du ska upp i backen, försök att få upp hastigheten först så att du inte behöver hålla och gasa i onödan när du kör uppför.

 

Stoppa inte i onödan

Det säger sig självt att du ska du undvika ettan, att inte växla för mycket osv.  Så tänk dig för om du egentligen behöver stoppa.

Leave a Comment